"מסך כחול" במחשב, או "מסך מוות כחול" BSOD – blue screen of death הוא הודעת שגיאת מערכת קריטית המוצגת על ידי מערכת ההפעלה Windows כאשר היא נתקלת בבעיה שאינה יכולה להתאושש ממנה.
"סמך כחול" נקרא כך כיוון שבד"כ תופיע הודעת שגיאה על גבי מסך שהרקע שלו כחול, הודעת שגיאה ספציפית יחד עם קוד שעוזר לזהות את הבעיה. BSOD הוא אמצעי בטיחות שנועד למנוע נזק נוסף למחשב ולספק מידע שניתן להשתמש בו כדי לאבחן ולפתור את הבעיה.
לקריאה נוספת:
הסיבות העיקריות למסך כחול
בעיות חומרה: רכיבי חומרה פגומים כמו זיכרון RAM, כוננים קשיחים או כרטיסים גרפיים עלולים לגרום לשגיאות מסך כחול, לרוב בעזרת מספר השגיאה שנקבל על המסך וחיפוש קצר בגוגל יכולים לאמת אם הבעיה באמת מהזיכרון, אף על שלעולם זה לא בטוח ב 100%.
בעיות במנהלי התקנים או תוכנה: מנהלי התקנים או תוכנות מיושנים, לא תואמים או פגומים עלולים להוביל לקריסות מערכת. בד"כ יהיה לנו התנגשות או אי התאמה בין מערכות או דרייברים ואנו עלולים לחוות מסך כחול.
תוכנות זדוניות או וירוסים: תוכנות זדוניות עלולות לגרום נזק לקבצי מערכת ולגרום ל-BSODs, במילים אחרות הרס של קבצים קריטיים של מערכת ההפעלה עקב וירוס.
התחממות יתר: אם רכיבי המחשב, כגון המעבד או ה-GPU, מתחממים יתר על המידה, זה יכול להפעיל BSOD כדי למנוע נזק. במקרה כזה המטרה העיקרית היא מניעת נזק גדול יותר, לכן יש צורך לסדר את הגורם להתחממות על מנת למנוע לחלקים / לחומרה נוספת להיפגם.
בעיות זיכרון: בעיות בזיכרון המערכת (RAM) יכולות להוביל לשגיאות מסך כחול, סוג של בעיית זיכרון RAM, יש להחליף את הזיכרון במקרה כזה.
כאשר אתה נתקל במסך כחול, המחשב שלך יציג בדרך כלל קוד שגיאה ותיאור קצר של הבעיה.
כדי לפתור את הבעיה, תוכל לבצע את הצעדים הבאים:
- שימו לב, לעיתים ניסיונות לתקן את התקלה עלולה לגרום לנזק יותר גדול, אז אם המחשב / החומר במחשב חשוב לכם, יכול להיות שעדיף שתגיעו למעבדה לתיקון מחשבים, אם אתם סומכים על עצמכם… לכו על זה, אחריותכם בלבד…
- חשוב לי גם לציין שחלק מהסעיפים שכתובים דורשים ידע כיצד לבצע, כאן במאמר לא פירטנו את אופן הביצוע אבל כל סעיף הוא עולם ומלואו ויש לדעת איך לבצע את הפעולה.
- בקיצור, אם המחשב חשוב לכם ויש לכם מסך כחול קחו את המחשב למעבדת מחשבים.
הקפידו על סדר הצעדים להתמודדות עם מסך כחול במחשב
- נסו להתחיל בריסטרט ולראות אם המחשב יעלה.
- הצרה היא שגם אם המחשב עולה זה לא אומר שהבעיה נפתרה ויכול להיות שהיא רק תחמיר… לדוגמא מחשב מתחמם, יכול להיות שכיבוי הדלקה יגרום למחשב לעבוד אבל בפועל אנחנו רק נגרום לנזק גדול יותר.
- שימו לב לקוד השגיאה: רשמו את קוד השגיאה המוצג על המסך הכחול. קוד זה יכול לעזור לזהות את הבעיה הספציפית.
- נסו לחקור בגוגל אודות הבעיה בעזרת קוד השגיאה שקיבלתם.
- אם הבעיה היא בעיית תוכנה יתכן ותצליחו להיכנס למחשב במצב בטוח ולהסיר את התוכנה או הדרייבר המזיק.
- אם יש אפשרות סרקו את המחשב מוירוסים.
- אם יש אפשרות בצעו עדכון דרייברים.
- נקו את המחשב פיזית על מנת להקל על מערכות הקירור של המחשב.
- אם שום דבר לא עובד וזה לא בעיית חומרה – מומלץ לנסות לפרמט את המחשב.
אם הבעיה נמשכת או אם אינך מצליח לזהות ולפתור את הבעיה בעצמך, פנה למעבדת מחשבים או טכנאי מחשבים מקצועי להמשך הבדיקה