מדוע קורית התופעה הזו של בריחת שתן במהלך השינה בקרב מיליוני גברים, מהם הגורמים שעשויים להביא לה, וכיצד ניתן לטפל בה באמצעות מספר שינויים התנהגותיים קטנים?
בריחת שתן
ההגדרה של בריחת שתן היא מצב בו השתן יוצא החוצה באופן לא רצוני. שלפוחית שתן תקינה אמורה להכיל כמות מסוימת של שתן עד שנוצרת אצלנו התחושה של הצורך להתרוקן. במהלך היום, אדם בוגר משתין בממוצע כ – 8 פעמים, אז מה בעצם קורה במהלך השינה בלילה?
ישנו הורמון בשם וזופרסין (אשר נקרא גם הורמון נוגד השתנה), אשר תפקידו לווסת את הפרשת השתן בהתאם לרמת המלחים וכמות הנוזלים בגוף. כאשר גופנו חש בירידת שיעור המים בדם, נכנס לפעולה ההורמון, וכך, באמצעות הגברת הספיגה החוזרת של המים אל הדם, קטנה כמות המים אשר מגיעה לשלפוחית, מה שמונע מאיתנו את מתן השתן במהלך השינה.
מכאן ניתן להבין כי אדם בוגר אינו אמור להתעורר כלל במהלך הלילה בכדי להתרוקן. אם זה אכן קורה, סימן שמשהו לא בסדר ויש לטפל בזה, שכן התעוררות מסוג זה יכולה להביא להתעוררות ממושכת, כזאת שתפגע באורח החיים בכלל ובשעות השינה בפרט.
עם זאת, חשוב להדגיש כי בריחת שתן אצל גברים בשינה אינה דבר נדיר, על פי הסטטיסטיקה קרוב ל-20% מבני ה-65 ומעלה חוו בריחת שתן, כאשר סביב הנושא ישנה מבוכה, שלא בצדק.
מהם הגורמים לבריחת שתן?
בריחת שתן עשויה לנבוע ממספר גורמים וביניהם: לחץ, עודף משקל, בלוטת ערמונית מוגדלת או זיהום בדרכי השתן. בנוסף, ניתוח הערמונית הוא אחד הגורמים השכיחים ביותר לתופעה, לפחות בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח. ישנן גם תרופות משתנות המגבירות את כמות השתן, כגון פוסיד.
חשוב לדעת כי תופעה זו עלולה להתרחש לא רק בגילאים המבוגרים אלא גם בגיל צעיר. מיליוני גברים בכל רחבי העולם סובלים מבריחת שתן, ועל כן אין מה להתבייש. תמיד מומלץ לפנות לרופא ולהתייעץ איתו לגבי דרך הפעולה הנכונה ביותר עבורכם בטיפול הבעיה, תזונה נכונה, נתוח מוצרי ספיגה למבוגרים ועוד בפסקה הבאה.
כיצד ניתן לטפל בבריחת שתן?
ישנם מספר דברים שאם תקפידו לעשות, יוכלו להקל על התופעה.
- דאגו להתאמן על בסיס שבועי לחיזוק הגוף, תוך דגש על שרירי רצפת האגן – כאשר שרירים אלו מחוזקים, הלחץ על שלפוחית השתן פוחת.
- שלבו את הכושר עם תזונה נכונה – אוכל בריא ומזין שיסייע לכם להוריד במשקל, במידת הצורך.
- תכנון נכון של היום כך שתמיד יהיו שירותים זמינים בקרבת מקום ולא תאלצו להתאפק יתר על המידה. התאפקות
ממושכת עלולה להזיק ולגרום להחרפת הבעיה. דאגו להתפנות כל שעתיים – שלוש, אפילו אם אתם מרגישים שאתם עוד לא זקוקים לכך. - הפסיקו לשתות נוזלים כשעתיים לפני השינה ובנוסף הימנעו מצריכת משקאות אלכוהוליים או משקאות עם קופאין במהלך היום.
- לבסוף, ישנה גם האופציה של ניתוח. ישנם מספר ניתוחים שמטרתם לטפל בבעיה זו, וביניהם ניתוח הערמונית או ניתוח הקלע. התייעצו עם הרופא שלכם ובחרו בטיפול המתאים עבורכם.