קריאה בעיניים - מתי זה התחיל?

האם הרמב"ם האמין בקריאה בעיניים כחלק מההתייחסות הרפואית?

באיזה תרבויות עתיקות מקובלת התבוננות וקריאה בעיניים כחלק מאבחון מצבו של האדם?

קריאה בעיניים אינה מופיעה אצל הרמב"ם שאמנם היה יהודי שומר מצוות אך היה בנוסף גם רופא ופילוסוף שהעסיקו אותו מגוון תחומי מדע נוספים שלהם גם תרם רבות.

בספרות הרפואית היהודית שהשאיר אחריו הרמב"ם משולבים גם אלמנטים מהמסורת הרפואית של יוון והתרבות הערבית אך מעל כל אלה יש התייחסות אל הפועל להתבונן במטופל.

ההתבוננות בכל מימד של החולה הוא מוטיב מרכזי בהתייחסות שלו אל האבחון הרפואי.

ההתבוננות והסקרנות שידוע כי היוו מרכיב באופיו מאפשרים להניח כי במידה והיה פוגש את נושא אבחון בגלגל העין או האירידולוגיה כפי שהיא מכונה הוא לא היה פוסל אותה על הסף בעיקר שכל מהותה היא התבוננות אל תוך תוכו של האדם.

עצם העובדה כי הרמב"ם מסתמך בעבודתו הרפואית על התבוננות אמפירית וסינתזה שלו של מסורות רפואיות שונות, ניתן להעלות על הדעת שהוא היה מחשיב גם את הקריאה בעיניים כמקור לאינדיקטורים על מצבו הרפואי בריאותי של המטופל.

נדגיש כי על אף ההנחה שהוזכרה לא ניתן למצוא התייחסות ישירה של הרמב"ם לקריאה והתבוננות בעיניים ככלי אבחוני אולם הוא נוכח בצורה זאת או אחרת הרבה לפנ תקופת הרמב"ם במאה ה-12.

לקריאה נוספת:

קריאה בעיניים - מתי זה התחיל?

אז מתי זה התחיל או הפך לכלי אבחוני – קריאה בעיניים.

ננסה לענות על השאלה היכן מבחינה כרונולוגית ניתן לפגוש בקריאה, התבוננות וחקירה אל תוך העין על מנת להסיק מכך על מצבו של המטופל.

כן, כבר לפני מאות ואלפי שנים ההתבוננות והחקירה של גלגל העין הוא אחד מאמצעי האבחון של מסורות רפואיות בתרבות העתיקה.

נזכיר כי כיום גם הרפואה הקונבנציונלית אשר מבוססת על תהליכי מחקר מדעיים, מודעת לכך כי תחומי ידע עתיקים רבים "נדרסו" ונותרו עלומים תחת גלגלי ההתפתחות האגרסיביים של הרפואה המערבית.

אמנות הקריאה בעיניים היא רק אחד מתוך תחומי ידע רבים שחלק ממדעני ההווה מצליחים לחקור כיום, לעיתים לאשש ולעיתים להפריח את נכונות ההשערות והגישות המבוססות עליהם.

אין בכוונת מאמר זה להצביע על נכונותה של גישה זאת או אחרת או אמיתותה המדעית.
אנו שואפים להצביע על עצם קיומו של ידע עתיק בתחום שייתכן ולא שרד את גלגלי המודרניזציה של תחום רפואת הגוף והנפש.

יחד עם זאת נראה כי עדיין הקריאה בעיניים מהווה לעיתים כלי אבחוני בתחומי הרפואה האלטרנטיביים היום.

קריאה בעיניים בתקופת מצרים העתיקה

הגישות הרפואיות ששימשו את אנשי הרפואה המצרים בעת העתיקה במקרים רבים דגלו בגישה שהעיניים הם אכן חלון אל בריאותו של האדם.

האמונה הרפואית גרסה בעת המצרית העתיקה כי ניתן לאבחן בעזרת מבט אל תוך העין נוכחות של סימני מחלות כאלה ואחרות.

קיימים שרידי טקסים המוזכרים על פפירוסים שנמצאו ועליהם התייחסות הן למחלות והן לטקסים וטיפולים רלוונטיים.

קריאה בעיניים ברפואה הסינית

הרפואה הסינית המסורתית (TCM) משתמשת במגוון כלי אבחון ובהם גם קריאה בעיניים כחלק מכלי ההתבוננות הכוללים גם בחינה של איכות דופק הלב ועוד.

הרפואה הסינית המבוססת על מסורת בת מאות שנים משתמשת בסימנים שונים המופיעים בגלגל העין וסביבו כדי לאתר מצבים קליניים המחייבים התערבות.

באמצעות הידע העתיק המצוי ב-TCM (קיצור של – Traditional Chinese Medicine) גם כיום יש הרואים בו אמצעי אבחוני וטיפולי מועדף.

מטפלים ומרפאים הפועלים לפי מסורת רפואית זאת גורסים כי קריאה בעיניים מאפשרת לראות את הבריאות הכללית אך יחד עם זאת גם לעמוד על תפקוד של המרידיאנים ואפילו איברים ספציפיים.

הדוגמאות היותר ידועות בתחום הרפואה הסינית המסורתית והקריאה בעיניים הן למשל זיהוי של אדמומיות בלבן שבעיניים עם נוכחות דלקתית בגוף.

לחלופין עיגולים שחורית מתחת לעיניים יכול לעורר חשש לגבי תפקודי הכליות.

כן אבחון בגלגל העין הוא חלק מתהליך ההתבוננות האבחוני של מטפל בתחום הרפואה הסינית המסורתית.

קריאה בעיניים בתחום הרפואה ההודית האיורוודה

איורוודה היא הרפואה המסורתית ההודית שגם כיום היא פופולרית על תושביה של הודו שהיא הארץ המאוכלסת בעולם.

מערכת הרפואה המסורתית ההודית האיורוודה מייחסת חשיבות רבה מאוד לקריאה בעיניים.

ההתבוננת בעיני המטופל מספקת אפשרות לאתר סימני חוסר איזון בין שלוש נטיות אפשריות לאדם (שלושת הדושות ואטה, פיטה וקאפה) התומכות באדם, מגדירות את נקודות החוזק שלו ואת נטייתו לצאת מאיזון.

הקריאה בעיניים מספקת אינדיקטורים לקיומו או אי קיומו של איזון אליו שואפים.

התבוננות זאת מאפשרת לנקוט בצעדים הנחוצים להחזרת האיזון בין שלושת האנרגיות הבסיסיות אשר משפיעות ומפעילות את התפקודים הפיזיולוגיים והפסיכולוגיים כאחד.

לדוגמא שינויי צבע ו/או עכירות יכול להצביע על קיומן של בעיות בריאות ספציפיות שיש להתייחס אליהן בתהליך הריפוי.

ההתבוננות בעיניים ברפואה היוונית והרומאית

אבות הרפואה המודרנית בתקופה היוונית והרומית ואפילו היפוקרטס עצמו שעל שמו קרויה שבועת הרופאים התייחס לתופעות עיניות כמשקפות מצבים רפואיים ספציפיים.

לדוגמא הופעה של הצהבה בלבן של העין נתפס כשיקוף של בעייה בתפקוד הכבד ואף נקשר ישירות לצהבת.

כפי שניתן לראות קריאה בעיניים נטועה במגוון שיטות רפואיות מסורתיות המבוססות על ידע עתיק.

חלקן של שיטות אלה וגם אחרות (האיורוודה והרפואה הסינית) משרתות עד ימים אלה את הרפואה האלטרנטיבית שמעלה מחדש את הידע העתיק לשימוש יומיומי עממי.

האם יש הבדלים בין קריאת גלגל העין בימי קדם לבין קריאה בעיניים הקיימת כיום?

קריאת סימנים בעיניים, בין אם בימי קדם ובין אם בעת החדשה, כרוך בהתבוננות במאפיינים שונים של העיניים כדי לאסוף מידע על בריאותו של האדם.

על אף המשותף בעצם ההתבוננות ואבחון גלגל העין וסביבותיו יש הבדלים משמעותיים הבאים לביטוי בעיקר בתחום האמצעים הטכנולוגיים המשמשים להתבוננות.

כמו כן הידע שנצבר והבנה בתחומי האנטומיה והפיזיולוגיה לצד אבחוניות חדשניות מצביעים על פער משמעותי.

לפניכם מספר הבדלים משמעותיים שמצביעים ההתפתחות בתחום קריאת העיניים הן ברפואה הקונבנציונלית והן בתחום הרפואה האלטרנטיבית (אירידולוגיה למשל).

דוגמא להבדלים בין אז והיום וההתפתחות בקריאה בעיניים

ההתפתחות בתחום הטכנולוגיה בקריאה בעיניים

אמצעי תצפית, טכניקת הבדיקה אופטלמוסקופיה, ומגוון אפשרויות הדמייה (OCT) מאפשרות בחינה מדוקדקת ויסודית על תפקוד מרכיבי העין השונים (רשתית, עצב הראייה ועוד).

כיום יש אפשרות טכנולוגית לצפייה הרבה יותר מדויקת וספציפית על מגוון רחב של תופעות עיניות שמספקות מידע משמעותי לכל מטפל בתחומו.

הצטברות ידע והבנה של אנטומיה ופיזיולוגיה

הרפואה המודרנית זיהתה והראתה (גם במחקרים מדעיים) את הקשר בין תופעות עיניות לאיכות תפקודים פיזיולוגים מורכבים לדוגמא: כולל תפקידם של תהליכי קולטני הפוטו, מסלולים עצביים ומרכזי עיבוד חזותי במוח.

ההבנה והידע שנצבר מאפשר זיהוי והתייחסות טיפולית לתסמינים תוך עיניים הנצפים בקריאה בעיניים. ההתייחסות היא לתפקודי ראייה.

אז והיום בקריאה בעיניים

בגישות הקדומות הקריאה בעין שולבה לעתים קרובות בגישות רפואיות מסורתיות, שלעיתים התבססו על מושגים של זרימת אנרגיה, איזון פנימי בין מימדים שונים, רוחני, נפשי וגופני יחד עם אמונות רוחניות.

יחד עם השיטות המסורתיות אשר שומרות על מקום של כבוד בתחום הרפואה האלטרנטיבית גישות מודרניות לאבחון ובדיקת עיניים מבוססות בעיקר על רפואה המושתתת על עקרונות מדעיים.

אנשי מקצוע מודרניים לטיפוח עיניים, כולל רופאי עיניים ואופטומטריסטים, מסתמכים על שילוב של בדיקה קלינית, היסטוריה רפואית ובדיקות אבחון כדי להעריך את בריאות העין ולאתר מחלות עיניים.

לסיכום:

ראוי לציין כי הרפואה המודרנית פיתחה כלים משמעותים וידע לקריאה וחקר תפקודי העין על כלל המערכות כולל אמצעים לשיפור, שימור וחידוש הראייה.

ממול הרפואה העתיקה התבוננה בסימנים עיניים כמקור לידע ואבחון של מצבים החורגים מתפקודי העיניים בלבד.

הקריאה בעיניים שימשה ככלי להתבוננות כוללת יותר על תהליכים ואיכות התפקוד של מערכות רבות נוספות ולא רק של מערכת הראייה החשובה.

נכתב ע"י 029